Efterfordon

Ett efterfordon kallas de redskap eller annat fordon som inte är en släpvagn eller ett terrängsläp men som är kopplat till ett dragfordon i form av en bil, en traktor, ett motorredskap eller terrängmotorfordon. Ett efterfordons primära uppgift är inte att frakta gods, människor eller kreatur

Efterfordon

Exempel på efterfordon är:

  • Skylift
  • Kioskvagn
  • Tryckluftskompressor
  • Försäljningsvagnar

Även vissa andra släpvagnar som saknar fjädring på hjulen kan klassas som efterfordon. Detta kan vara båttransportvagnar eller vissa husbilar.

Maxhastighet för efterfordon

Maxhastighet för efterfordon

Efterfordon får maximalt köras i 30 km/h och ska därför alltid skyltas med LGF-skylt (LångsamtGående Fordon). Det finns inga särskilda körkortskrav för efterfordon som kopplas till bil, på det sätt som det finns för bil och släpvagn. När det gäller efterfordon är det enbart dragfordonet som avgör vilken körkortsbehörighet som gäller.

Registrering och besiktning av efterfordon

Ett efterfordon behöver varken registreras eller besiktigas. Därför har ett efterfordon inte heller någon registreringsskylt. Det behövs därför inte heller någon trafikförsäkring eller fordonsskatt för efterfordon.

Krav på efterfordon

Krav på efterfordon

Den maximala tillåtna bredden på ett efterfordon är 260 cm. Underförutsättning att det som finns på efterfordonen inte är delbart kan bredder upp till 310 cm tillåtas Detta kan gälla t.ex. en båt. Föremål som petar ut utanför efterfordonet ska märkas enlige gällande regler.

Ifall ett efterfordon saknar bromsar, ska bruttovikten ej överstiga dragfordonets bruttovikt. Som bruttovikt för ett efterfordon är vad fordonet väger inklusive dess last.


Släpvagnar och släpkärror av bäst kvalité finns hosAllt viktigt om släpkärror

Här finns det mycket mer intressant fakta och relevant information om släpkärror och släpvagnar men också en del kul och lustiga saker släpvagnskopplingar och dragkrokar.Bra tillverkare av släpvagnar

Här hittar du de bästa tillverkarna av släpkärror som finns på den svenska marknaden.

Typer av släpvagnar


Meny - Släpkärra
Till förstasidan på www.slapkarra.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Köpa/hyraObromsadBromsadLätt släp