Bromsad Släpvagn

Bromsad Släpvagn

En bromsad släpvagn har inbyggda bromsar, både på vänster och höger hjul. Denna bromstyp kallas färdbroms. Däcken på båda sidorna ska bromsa lika mycket för att stabiliteten ska bibehållas.

Normalt sätt aktiveras dessa bromsar genom dragbilen bromsar vilket gör att en tryckkraft uppstår i dragstången mellan dragkroken och släpvagnen. Av denna tryckkraft aktiveras bromsarna på släpkärran och denna hjälper till att bromsa ekipaget och denna broms kallas påskjutsbroms.

Nästan alla bromsade släpvagnar väger mer än 750 kg, har backljus och använder den 13-poliga släpvagnskontakten.

Hastigheter för bromsade släpvagnar

Hastigheter för bromsade släpvagnar

Med en bromsad släpvagn är grundregeln att du får köra 80 km/h. Detta gäller för bromsade släpvagnar, husvagnar och släpkärror så länge viktgränserna och körkortsbehörigheten är uppfyllda, annars gäller 0 km/h.

Bromsade släpvagnar ska alltid vara utrustade med en så kallad katastrofbroms. Denna broms aktiveras genom att det blir en dragkraft i en vajer som är kopplad till bilen om t.ex. släpvagnskopplingen skulle lossna från dragkroken.

Besiktning av bromsad släpvagn

Den bromsade släpvagnen, ska på samma sätt som alla andra släpkärror, återkommande kontrollbesiktigas. Besiktningsintervallet beror på om den bromsade släpkärran är en tung släpvagn eller en lätt släpkärra.


Släpvagnar och släpkärror av bäst kvalité finns hosAllt viktigt om släpkärror

Här finns det mycket mer intressant fakta och relevant information om släpkärror och släpvagnar men också en del kul och lustiga saker släpvagnskopplingar och dragkrokar.Bra tillverkare av släpvagnar

Här hittar du de bästa tillverkarna av släpkärror som finns på den svenska marknaden.

Typer av släpvagnar


Meny - Släpkärra
Till förstasidan på www.slapkarra.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Köpa/hyraObromsadBromsadLätt släp